Trouwen tijdens Covid-19

Bij een bruiloft gaat er een flinke voorbereiding aan vooraf. Gemiddeld zijn aanstaande bruidsparen daar zo’n jaar tot anderhalf jaar mee bezig. Waarschijnlijk hebben jullie ook al het een en ander geregeld voor jullie grote dag. Wanneer je gaat trouwen tijdens Covid-19 zullen er bepaalde dingen aangepast moeten worden. Een “grote” bruiloft met alles erop en eraan zit er helaas voorlopig even niet in, maar er zijn mogelijkheden om van jouw bruiloft tijdens de Corona toch een feestje te maken. Trouwen met 30 personen in een 1,5 meter samenleving kan namelijk best sfeervol en intiem zijn. Op deze pagina geven wij je tips en inspiratie.

De mogelijkheden voor jouw bruiloft

In 2020 kwamen we terecht in de Coronacrisis. We proberen met z’n allen grip op de situatie te krijgen, maar de besmettingscijfers zijn nog te hoog voor versoepeling. Tot 2 maart 2021 zullen de winkels, restaurants en contactberoepen gesloten zijn. Alleen de supermarkten en drogisterijen zijn open. Wij snappen heel goed dat er voor jullie gevoel roet in het eten gegooid wordt, maar voor jouw bruiloft tijdens de corona blijven er genoeg mogelijkheden over om er toch een onvergetelijke dag van te maken. Jullie hebben deze trouwdatum met een reden gekozen. Misschien vanwege het geloof, een kinderwens of is er misschien al een kindje op komst. Een andere reden zou kunnen zijn dat jullie het door willen laten gaan omdat de gasten op leeftijd het anders niet meer mee kunnen maken. Er geldt momenteel een gastenlijst van 30 personen, dus de gastenlijst zullen jullie vast moeten inkorten. Hieronder volgen een aantal tips hoe een bruiloft in een 1,5 meter samenleving kan zijn met 30 personen.

Aankleding-en-versiering-voor-een-bruiloft-1024x682

De regels volgens de rijksoverheid

Bij een trouwceremonie mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn. Gasten op een bruiloft moeten altijd 1,5 meter afstand kunnen houden van elkaar.

  • Bij een huwelijksvoltrekking mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn. Dit is inclusief kinderen en exclusief personeel.
  • Buiten is het niet toegestaan om bij elkaar te zijn in groepen van meer dan 2 personen, uitgezonderd personen die samen op 1 woonadres wonen. De uitzondering van 30 personen geldt alleen voor de huwelijksvoltrekking zelf en niet voor een (spontane) samenkomst na afloop.
  • De plechtigheid is alleen voor genodigden. De uitnodiging is de reservering.
  • Voor een huwelijksvoltrekking als onderdeel van het belijden van een geloof of levensovertuiging, gelden alle regels die daarbij horen.
  • Voor de receptie of feestelijkheden na afloop van de huwelijksvoltrekking bij een eet- en drinkgelegenheid gelden regels voor de horeca.

Trouwen tijdens Covid-19 kan heel bijzonder zijn. Intiem en gezellig met een kleine groep. Een ding is zeker, het wordt een dag om nooit te vergeten. De gemeenten hebben zelf de vrijheid voor handhaving en naleving van de gestelde maatregelen. Informeer vooraf bij jouw trouwlocatie en/of gemeente naar de mogelijkheden.

Trouwen tijdens Covid-19 met 30 personen

Trouwen in een 1,5 meter samenleving vergt wel wat enige uitdenktijd. Om officieel te kunnen trouwen, moet er in ieder geval een trouwambtenaar aanwezig zijn en minimaal 2 en maximaal 4 getuigen. Maar hoe doe je dit met de huidige maatregelen? Kies in ieder geval voor een trouwlocatie met veel ruimte. Verschillende huishoudens moeten namelijk 1,5 meter afstand kunnen houden. Iedereen krijgt zijn of haar eigen plek. Geef vooraf aan hoe ze het beste naar hun eigen plek kunnen lopen. Oké, het neemt misschien wat tijd in beslag, maar een mooie opstelling is wel zo leuk!

Nick-en-Yvonne-210-1024x683

Gastenlijst inkorten, wat nu?

Voor de gasten die er helaas niet bij kunnen zijn omdat jullie de gastenlijst moesten inkorten, de gast wellicht binnen de risicogroep valt of de gast klachten heeft wat past bij Covid-19, kan jullie bruiloft volgen via een livestream. Zo kan hij of zij toch meegenieten van jullie plechtigheid. Wat misschien eerder allemaal zo normaal leek, kan nu alleen doorgaan met wat aanpassingen. En waar hebben we het dan over? Het lopen naar het altaar. Wanneer je dit alleen doet, hoeft er verder niets aangepast te worden. Maar als je met je vader of partner naar het altaar loopt, kan het zijn dat de loper dus iets breder gemaakt moet worden. Ook kun je vanaf de andere kant aan komen lopen.

De trouwakte tekenen

Bij een “normaal” huwelijk wordt de trouwakte getekend bij de trouwambtenaar. In deze 1,5 meter samenleving, zal de trouwakte u ergens anders getekend moeten worden. De trouwambtenaar kan door middel van een laserpennetje of post-its met de namen erop aangegeven waar het bruidspaar moet tekenen. Het bruidspaar zal met zijn of haar eigen zwarte pen een handtekening moeten gaan zetten. Leg dit vooraf klaar op de tekentafel.

Trouwringen-uitwisselen-1024x683

Trouwringen uitwisselen en de “kus”

Het uitwisselen van de trouwringen is gewoon mogelijk net als anders. Ook mag het bruidspaar elkaar kussen na het ja-woord. Maak hier dan ook een speciaal moment van. De trouwambtenaar geeft een seintje wanneer jullie elkaar mogen kussen. Gelukkig komen jullie uit 1 huishouden en hoeft hiervoor geen 1,5 meter afstand gehouden te worden, haha! Natuurlijk feliciteert de trouwambtenaar jullie met het huwelijk, wel op afstand maar met net zoveel liefde.

Trouwen tijdens Covid-19 is mogelijk, maar hier en daar moet er dus wel wat aangepast worden. Momenteel zijn we in Nederland druk bezig met het vaccineren. Je mag zelf kiezen of je het vaccin neemt of niet, maar met het vaccin krijgen we beetje bij beetje wel weer onze vrijheid terug. Wanneer de meeste mensen het vaccin genomen hebben, zijn grotere groepen, feestjes en festivals ook weer toegestaan. Er kan dus altijd later een uitgebreid feestje gevierd worden. Jullie gaan binnenkort trouwen en dat is een bijzondere gebeurtenis! Kijk dus vooral naar de dingen die wel kunnen…

Leuke adresjes

Veenpark

Veenpark

een veelzijdige culturele trouwlocatie in Emmen
Aan de Meule

Aan de Meule

Het ja-woord geven op een bijzondere plek
Boutique Hotel Catshuis

Boutique Hotel Catshuis

historische en eigentijdse trouwlocatie
TheaTrouwt

TheaTrouwt

Trouwambtenaar in Zeeland
De Oude Kerk Spaarndam

De Oude Kerk Spaarndam

sfeervolle trouwlocatie aan het water
Center Parcs Het Heijderbos

Center Parcs Het Heijderbos

trouwen in een tropische jungle
WILDLANDS

WILDLANDS

het ja-woord met leeuwen als getuige