Voor- en nadelen van trouwen in een kasteel

Met al die verschillende trouwlocaties is het kiezen van de juiste locatie niet zomaar even gedaan. Maar bij het kiezen van jullie trouwlocatie blijft de basis toch wel de eerste 3 sterke punten:

 • Wil je dicht bij huis trouwen en feesten, of mag het iets verder zijn?
 • Komt de trouwlocatie overeen met jullie eigen stijl?
 • Past de trouwlocatie binnen jullie budget?

Kasteel-TerWorm_trouwlocatie

De trouwdatum kiezen

Je kunt natuurlijk eerst de trouwdatum vastleggen en daarna beginnen met de voorbereiding op de trouwdag. Maar als je héél graag in die ene prachtige trouwlocatie wilt trouwen of dat die populaire trouwambtenaar jullie huwelijksvoltrekking verzorgt, dan is het handig dat je bij het kiezen van trouwdatum rekening houdt met de beschikbaarheid van jullie favoriete trouwlocatie, DJ, trouwambtenaar e.d. 

Kasteel TerWorm

Een sprookjeshuwelijk

Veel a.s. bruidsparen dromen van het trouwen in een kasteel... een romantische trouwerij in een sprookjesachtige of idylilsche locatie. Een kasteel is nu typisch zo'n locatie... een droomlocatie dus! Maar een sprookje is een romantisch verhaal, altijd met een prachtig eind. Wij snappen dat jullie dat ook wensen voor de trouwdag. Je zult dan ook wel benieuwd zijn naar de voordelen én nadelen van het trouwen in een kasteel. Wij hebben er eens diep over nagedacht en veel locaties online bekeken. Dit zijn onze conclusie voor het trouwen in een kasteel:

Voordelen van trouwen in een kasteel:

 • Een kasteel is een typisch decor voor een romantisch sprookjeshuwelijk. En dan wel een sprookje dat werkelijkheid wordt.
 • Veel kastelen beschikken nog over de authentieke grachten met een brug waar jullie dan in het trouwvervoer overheen rijden en zo de prachtige kasteeltuin binnen rijden waar alles gasten al op jullie staan te wachten. Zie je het al voor je?
 • Je kunt er een prachtige themabruiloft van maken met een mooie trouwkoets met paarden ervoor, de trouwkaarten, menukaartjes e.d. in de stijl van de middeleeuwen, bijpassende muziek en je kunt zelfs jullie trouwkleding er enigszins op aanpassen.
 • Als de weergoden jullie op de trouwdag goed gezind zijn, dan kun je de huwelijksvoltrekking buiten in de kasteeltuin laten plaatsvinden.
 • Voor het trouwen in een kasteel zijn prachtige  feest- en trouwzalen zoals een "ridderzaal" e.d. Ook kleinere zalen voor een zgn. micro-wedding, waardoor jullie trouwdag met een kleiner aantal bruiloftsgasten toch volledig in stijl kan plaats vinden in een kasteel.
 • De huwelijksvoltrekking en het bruiloftsfeest kunnen op dezelfde locatie plaatsvinden.
 • Voor de fotoshoot hoef je niet naar een andere locatie. Ieder kasteel heeft onwijs mooie fotolocaties, zoals de kasteeltuinen, de brug over de gracht, schitterende historische plekjes binnen in het kasteel, etc...
 • Je kunt de huwelijksnacht laten plaatsvinden in de historische en vooral ook luxe bruidssuite. 
 • Er zijn meestal meerdere kasteel-suites zodat jullie gasten die van ver komen, hier kunnen overnachten. 
 • Als afsluiting krijg je de volgende ochtend een uniek ontbijt, helemaal in de stijl van de middeleeuwen.

Kasteel_DoenradeKasteel Doenrade

Nadelen van trouwen in een kasteel:

 • De afstand van jullie woonplaats naar het favoriete kasteel kan groot zijn doordat niet in iedere regio in Nederland een trouwkasteel is. Dit kun je opvangen door de bruidssuite te reserveren en jullie bruiloftsgasten ook de mogelijkheid geeft om op het kasteel te overnachten.
 • Een kasteel is een populaire trouwlocatie, waardoor deze al in een vroeg stadium geboekt worden. Jullie moeten de trouwdatum dus al vroeg prikken en misschien wel afstemmen op de beschikbaarheid van deze trouwlocatie. Maar als je ook wel wilt kiezen voor een bruiloft in de lente, dan zijn de kasteelagenda's meestal nog iets minder gevuld.
 • Als jullie gaan trouwen in een kasteel, dan heb je de garantie voor een unieke trouwdag. Als je de locatie gaat bezichtigen dan zul je flink in de verleiding komen om van alle mooie opties gebruik te maken. En dat is wel een flinke hap in het beschikbare budget. Hou daar wel rekening mee. Aan zo'n prachtig sprookjeshuwelijk hangt dus wel een prijskaartje. Maar het bedrag dat op dat kaartje komt te staan heb je natuurlijk zelf een beetje in de hand.

Meer voor- dan nadelen dus. Trouwen in een kasteel is dan ook zeker een garantie voor een unieke trouwdag met heel veel mogelijkheden voor jullie als bruidspaar en ook voor alle gasten!

Veel gestelde vragen over Voor- en nadelen van trouwen in een kasteel

Trouwen in een kasteel hoeft zeker niet duur te zijn. De prijs is zoals bij alle locaties afhankelijk van de omvang en hoe luxe of uitgebreid je het wilt hebben. En met een kasteel ben je maar 1 locatie nodig voor de hele dag. Dat scheelt! Vraag gerust een een prijsopgaaf of afspraak aan als je het aantal gasten en jullie wensen weet.

De meeste kastelen waar je ook kunt trouwen zijn toch wel in Noord-Brabant, gevolgd door Limburg en Utrecht. Maar onderschat Friesland ook niet. Daar zijn veel zgn. "States". Een soort landgoederen zijn dat. Die vallen officieel ook in het rijtje van de kastelen!

Veel kastelen zijn al een officiële trouwlocatie van de gemeente waarin ze staan. Als een kasteel geen officiële trouwlocatie is, dan kan er toestemming worden aangevraagd bij de gemeente voor een aanwijzing als "trouwlocatie voor 1 dag".

Leuke adresjes

Kasteel en park Rosendael

Kasteel en park Rosendael

trouwen in het kasteel of de kasteeltuin
Schinvelder Hoeve

Schinvelder Hoeve

Trouwen, feesten en overnachten
Kasteel Henkenshage

Kasteel Henkenshage

sprookjesachtige locatie in Brabant
Landgoed Middachten

Landgoed Middachten

romantische trouwlocatie in Gelderland
Kasteel Aldendriel

Kasteel Aldendriel

het perfecte decor voor jullie mooiste dag
Kasteel ter Horst

Kasteel ter Horst

romantisch trouwen in een kasteel!
De Havixhorst

De Havixhorst

de perfecte trouwlocatie, binnen én buiten!
Kasteel Pietersheim

Kasteel Pietersheim

Dé perfecte locatie voor de organisatie van de dag van uw dromen
Slot Doddendael

Slot Doddendael

alle dagen van de week trouwen op deze unieke trouwlocatie
Kasteel TerWorm

Kasteel TerWorm

van ceremonie tot huwelijksnacht
Tapijn

Tapijn

unieke trouw- en feestlocatie in hartje Maastricht
Kasteelhoeve De Grote Hegge

Kasteelhoeve De Grote Hegge

Unieke locatie voor jullie huwelijk
Kasteel Doenrade

Kasteel Doenrade

trouwceremonie en bruiloftsfeest
Huis Scherpenzeel

Huis Scherpenzeel

exclusieve en intieme locatie voor bruiloften

Ook interessant

De Trouwkastelen Top 10 van Nederland

De Trouwkastelen Top 10 van Nederland

Bruidsbeurzen

Bruidsbeurzen

5 voordelen van de trouwdag op een landgoed

5 voordelen van de trouwdag op een landgoed

Een prachtige bruiloft in de lente

Een prachtige bruiloft in de lente