Gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk! Jullie hebben vast al veel geregeld voor jullie bruiloft, maar nu moeten de puntjes nog even op de spreekwoordelijke “i” worden gezet. Hebben jullie bijvoorbeeld al nagedacht over welke wijnen er geschonken gaan worden op jullie bruiloft? Bij het diner is misschien verstandig om de wijn aan te passen aan het gerecht. En bij het avondfeest wil je misschien een wat lichter wijntje. Welke wijn kies je voor jouw bruiloft? In dit blog geven wij je tekst en uitleg zodat de keuze straks een stuk gemakkelijk wordt.
Witte wijnen worden gemaakt van het sap van witte en/of blauwe druiven. Nagenoeg is er geen contact tussen de schil en de wijn, zo wordt er geen kleurstof vanuit de schil aan de wijn doorgegeven. Op deze manier behoudt de wijn diens heldere kleur. Het aanbod aan witte wijn kent vele verschillen in smaak, waardoor het ontdekken een waar avontuur is.
Op verschillende plekken in de wereld wordt witte wijn vervaardigd. Het smaakaanbod is daarom ook bijzonder uitgebreid. De verschillen in smaak hangen af van bijvoorbeeld het land van herkomst en het gebruikte druiven ras. Droge witte wijn is een wijn met weinig restsuiker en bij zoete witte wijn is dit juist het tegenovergestelde, dit is een wijn met relatief veel restsuiker. Ook kun je nog kiezen voor de halfdroge wijn, zo zie je maar weer dat er voor ieder wat wils is.
Foto: De Pollepleats
Het aanbod witte wijn van Drankdozijn.nl staat bekend om de grote diversiteit op het gebied van smaak: van frisse witte wijn tot volle witte wijn, er is van alles mogelijk. De wijnen zijn ideale begeleiders van verschillende gerechten. Net als bij rode wijn kan het verstandig zijn om een balans te creëren tussen het karakter van de wijn en het type gerecht dat wordt geserveerd.
Misschien wist je het al, maar rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De schil van de druif bevat kleurstoffen die de wijn beïnvloeden. De uiteindelijke kleur van de wijn hangt samen met het gebruikte druiven ras en de rijpingstijd. De gebruikte druif is van invloed op de kwaliteit en smaak van de wijn. Ditzelfde geldt voor de streek waar de druif vandaan komt. Er zijn droge rode wijnen en zoete rode wijnen, zowel licht als redelijk zwaar van smaak. Bekende druifsoorten zijn de Cabernet Sauvignon, Merlot en Shiraz.
De smaak van droge wijn ontstaat doordat tijdens de gisting nagenoeg al het suiker in de druif is vergist. Hierdoor bevat de wijn bijna geen suiker meer, wat resulteert in de droge smaak. Bij zoete wijn is er tijdens de gisting zoveel suiker aanwezig dat dit niet allemaal omgezet kan worden.
Het vinden van een goede rosé wijn kan soms lastig zijn. Je persoonlijke smaakvoorkeur speelt hier een belangrijke rol in. Goede rosé wijn wordt in verschillende landen gemaakt. Probeert bijvoorbeeld eens een wijntje uit de Provence streek van Frankrijk zoals de Ello rosé of kies voor een Spaanse variant. Men denkt dat een goede rosé duur is, maar dit hoeft echt niet zo te zijn.
Benieuwd naar hoe rosé wijn wordt gemaakt? Rosé wordt meestal gemaakt van blauw (en soms witte) druiven. De kleur van de wijn ontstaat door de schillen van de blauwe druiven in aanraking te laten komen met het sap, ook wel most genoemd. Des te langer de schillen in contact staan met de most, des te donkerder de kleur wordt.
Het aansnijden van de bruidstaart is een bijzonder moment. Jullie hebben elkaar namelijk net het ja-woord gegeven en nu kunnen jullie daarop gaan toosten. Meestal wordt de toost gedaan met prosecco, maar dit kan ook champagne zijn. Wanneer je op zoek bent naar een goede prosecco, dan kan je kiezen voor een spumante (heeft stevige bubbels) of frizzante (heeft mildere bubbels). De spumante is de meest voorkomende soort, maar ook de frizzante is absoluut het proberen waard.
Benieuwd naar hoe prosecco wordt gemaakt? Deze mousserende wijn wordt middels de ‘méthode charmat’ vervaardigd. De wijn die in eerste instantie vergist in een open tank, ondergaat een tweede vergisting in een gesloten druktank. Tijdens deze vergisting ontstaat koolzuurgas wat in de wijn trekt. Op deze manier verkrijgt de wijn diens verleidelijke bubbeltjes.
Sluit jullie trouwdag de volgende dag af met een champagne ontbijt. Bekende champagne namen zijn Moët & Chandon en Piper Heidsieck. Maar uiteraard is er meer te ontdekken. Met jouw favoriete champagne maak je van ieder moment een feestje.
Champagne wordt meestal volgens de ‘méthode traditionelle’ vervaardigd, zoals dit vaak ook bij mousserende wijn het geval is. Kenmerkend voor deze methode is de tweede gisting die plaatsvindt op de fles. In eerste instantie beschikt de wijn nog niet over bubbels, deze ontstaan pas na de tweede gisting. Wanneer de wijn wordt gebotteld, voegt de wijnmaker een mix van gist en suiker toe waarna de fles wordt afgesloten. Door de toevoeging van de gistcellen wordt de aanwezige suiker omgezet in alcohol, waarbij tevens koolzuur ontstaat. Omdat de fles is afgesloten, trekt het koolzuur in de wijn.
Het verwijderen van bezinksel uit de fles is de volgende stap. Om dit te kunnen doen wordt de hals van de fles bevroren, waarna de kurk wordt verwijderd en het bezinksel uit de fles schiet. De laatste stap is het toevoegen van ‘liquer d’expédition’, waarvan de exacte samenstelling per champagnehuis en per product kan verschillen. Dit is een vloeistof op basis van champagne en suiker, waarmee de champagne wordt aangevuld om het verlies aan inhout te compenseren wanneer het bezinksel uit de fles schiet. De toevoeging hiervan is voor groot belang voor de uiteindelijke smaak van de champagne.
Wij hopen dat je wat aan bovenstaande informatie hebt gehad. Voor de mensen die geen alcohol lusten of mogen, kun je een glaasje fris aanbieden. En naast het wijnen assortiment kan er ook gekozen worden voor verschillende bieren. Daar maak je de mannen in ieder geval heel blij mee!