Kies een trouwlocatie die bij jullie past

Vliehors_Drenkelingenhuisje_vlieland_trouwlocatie

Foto: Drenkelingenhuisje Vlieland

Kies de trouwlocatie op gevoel 

Een van de belangrijkste onderdelen bij de voorbereiding op de trouwdag is toch wel de trouwlocatie. Want de trouwlocatie bepaald grotendeels hoe jullie trouwdag er uit gaat zien. Zorg ervoor dat de trouwlocatie waar jullie willen trouwen, volledig aansluit bij de stijl van de trouwdag en natuurlijk ook bij jullie budget. Er is in ieder geval giga veel keuze, want je mag tegenwoordig op heel veel locaties trouwen.

Waar moet jullie ideale trouwlocatie aan voldoen?

Bij het selecteren van de trouwlocatie is het in ieder geval belangrijk dat je eerst over een aantal dingen gaat nadenken. Waar moet jullie favoriete trouwlocatie aan voldoen? Spelen de kosten voor de locatie een grote rol bij het trouwen en de bruiloft? Heb je hiervoor een budget voor bepaald? Moet de locatie een bepaalde stijl of sfeer hebben. Moet er een mogelijkheid zijn om buiten te trouwen en te feesten? Moet de locatie ín-, of in de buurt van jullie woonplaats zijn? Groot of klein en knus... ow ja, ook belangrijk: willen jullie zowel trouwen als feesten op 1 locatie of heb je daar andere plannen voor? En tot slot: moet de gehele catering door de locatie zelf verzorgd worden of mag/moet er een cateraar en partyverhuurbedrijf tussen zitten?

Verschillende trouwlocaties

Voor de huwelijksvoltrekking wordt nog altijd wel gebruik gemaakt van de trouwzaal in het gemeentehuis of stadhuis, maar dat is toch wel aanzienlijk minder geworden dan voorheen. Er zijn nu zoveel verschillende unieke trouwlocaties en dan ook nog eens alle vrije trouwlocaties waar je toestemming of een vergunning  voor aan kunt vragen om deze om te dopen als trouwlocatie voor 1 dag. Dat kan zelfs over jullie eigen huis gaan of de boerderij van een vriend! Maar weet wel dat je jezelf er veel werk mee op de hals haalt als je de organisatie volledig zelf in handen neemt. Het is de bedoeling dat je maar 1x trouwt. Zorg dan dat je dat stressvrij kunt doen en laat alle geregel lekker aan de vakmensen over. Mochten de kosten hierbij een rol spelen dan kun je altijd nog minder gasten uitnodigen of voor een minder luxe trouwlocatie kiezen. 

Diverse trouwlocaties

Trouwfeest op een landgoedFoto: Buitenplaats Amerongen

Trouwen op een landgoed

Voor een exclusieve bruiloft is trouwen op een landgoed de juiste keuze. Landgoederen hebben meestal een unieke ligging midden in de natuur. Ze beschikken over prachtige grote tuinen waar jullie met mooi weer kunnen trouwen. Vaak heeft een landgoed meerdere locaties voor de huwelijksvoltrekking. Denk hierbij aan een prieel, koetshuis e.d. Ook beschikken de meeste landgoederen over een bruidssuite en/of hotelkamers. 

Trouwen op het strand

Over een unieke trouwlocatie gesproken... Een heel andere sfeer dan een landgoed of kasteel, maar zeker niet minder uniek, is trouwen op het strand. Ja ja... geen trouwschoenen uitzoeken, gewoon lekker met je voeten in het zand! Er zijn langs onze kust prachtige trouwlocaties aan het strand waar je echt een te gekke trouwdag kunt vieren. Het enige nadeel is dat het in Nederland niet altijd mooi weer is, maar daar hebben de locaties wel een prima oplossing voor. Die zijn daar wel aan gewend. Want ook het trouwen in een een strandpaviljoen of luxe partytent op het strand met uitzicht op de zee, de bijbehorende geluiden en de geur van de zilte zeelucht is zeker ook geen straf.

Trouwen in een kasteel

Als je vroeger alle Disneyfilms met die prinsessen die gingen trouwen in een kasteel wel10x hebt gekeken, dan is zo'n sprookjeshuwelijk in een kasteel op jouw lijf geschreven. In Nederland zijn best wel veel kastelen waar je prachtig kunt trouwen en de trouwdag kunt vieren. In de prachtige kasteeltuin, het koetshuis of in 1 van de prachtige zalen en kamers in het kasteel. Én veel kastelen hebben ook nog een stijlvolle bruidssuite beschikbaar. Trouwen in een kasteel is dus echt een garantie voor een unieke trouwdag en geweldige trouwfoto's.  

tsjerkeFoto: Tsjerke

Trouwen in een kerk

Er zijn steeds meer stellen die ervoor kiezen om te trouwen in een kerk. Mochten jullie dat ook willen, weet dan wel dat het kerkelijk huwelijk ná de wettelijke trouwceremonie komt. In de meeste kerken kun je zowel het burgerlijke- als het kerkelijke huwelijk afsluiten. Veel kerken worden geëxploiteerd door horeca ondernemers die de kerkjes hebben omgetoverd tot stijlvolle of hippe kerkjes, maar ook worden veel kerken nog gerund door stichtingen met vrijwilligers e.d. 

Culturele trouwlocaties

Als jullie van cultuur houden dan is het misschien een idee om dit in jullie trouwdag op te nemen door te kiezen voor een culturele trouwlocatie. Bij culturele trouw- en feestlocaties kun je denken aan een museum, galerie, oude molen, fort, historische gebouwen e.d. Mocht jullie favoriete culturele locatie nog geen officiële trouwlocatie zijn, dan weet men daar wel de weg naar het juiste bureau van de gemeente waar jullie standaard aanvraag terecht moet komen. Een culturele trouwlocatie is in ieder geval een garantie voor een unieke fotoreportage van het trouwen en het bruiloftsfeest.

Trouwen in een partycentrum

Een partycentrum is de meest veelzijdige optie onder de trouwlocaties. Een partycentrum beschikt vaak over verschillende zalen. Vaak is de capaciteit eenvoudig aan te passen en ook de styling en decoratie mag je er vaak zelf regelen. En mocht jullie budget niet al te royaal zijn dan is een partycentrum zeker de perfecte locatie. Je bespaart namelijk kosten door je gehele trouwdag op 1 locatie te vieren. Ook heeft een partycentrum een goede keuken voor diners, buffetten en hapjes. Een ander voordeel van een partycentrum is dat deze vaak ook nog over een bruidssuite en hotelkamers beschikken. De partycentra anno nu hebben zich volledig gespecialiseerd in het trouwen en de hele trouwdag. Het is dan ook zeker de moeite waard om er info aan te vragen of zo'n trouw- en feestlocatie te bezichtigen. 

Een restaurant als trouwlocatie

Als jullie gaan trouwen met een klein gezelschap gasten dan is trouwen in een restaurant een smaakvolle keuze. Geen standaard verloop van de dag maar een programma aangepast op jullie eigen gezelschap. Ook heb je het voordeel dat elk restaurant beschikt over een fantastische cuisine voor de bruidstaart, het huwelijksdiner luxe hapjes voor bij het bruiloftsfeest e.d. Zeker de moeite waard om in jullie zoektocht naar de ideale trouwlocatie mee te nemen. 

partyschip_Thalassa_huwelijk_op_het_waterFoto: Rederij Thalassa

Trouwen op een boot

Letterlijk het huwelijksbootje instappen! Trouwen op een boot staat garant voor een unieke sfeer, vooral ook door het prachtige uitzicht en het bijzondere sfeertje. Je kunt trouwen op een luxe cruiseschip of zeiljacht, een unieke traditionele klipper of een schitterend partyschip. De keuze voor het type schip of boot moet je maken op basis van de boot die past bij jullie eigen stijl en wensen. Maar dat gevoel krijg je al snel als je de boot gaat bezichtigen. In sommige gemeenten moet de boot of het schip aangemeerd zijn aan vaste wal binnen de gemeente tijdens de huwelijksvoltrekking en zodra het ja-woord is uitgesproken gaan dan de trossen echt los. Maar tegenwoordig mag je in steeds meer gemeentes al varend elkaar het ja-woord geven. Informeer maar eens bij de schippers van de huwelijksbootjes die wij hier aan je presenteren!

Trouwen in een boerderij, hoeve of molen

Wanneer je een kasteel of landgoed een beetje “te” vindt qua stijl, afstand of budget, dan kan een boerderij, een zgn. hoeve of een gave molen als trouwlocatie echt iets voor jou zijn! Bij een bruiloft op een boerderij, hoeve of molen hoeft het allemaal niet zo strak te verlopen. Een bruiloft op een boerderij kan natuurlijk wel buiten op het boeren erf, maar kan ook zeker binnen in de schuren en stallen waar vroeger het vee werd gehouden. Het mooiste voorbeeld hiervan is toch wel de "Barn Wedding", vertaald: Trouwen in een boerenschuur. Helemaal hot op dit moment, lekker losjes, geen sjieke kleding en qua kosten kun je er alle kanten mee op!

ouwehands_dierenpark_rhenen_trouwlocatie_utrechtFoto: Ouwehands Dierenpark

Trouwen in een dierentuin of attractiepark

Nog een type locatie die zich steeds meer als feestlocatie en trouwlocatie aanbieden zijn de dierentuinen, attractieparken e.d. Zij hebben natuurlijk unieke plekjes om te trouwen en prachtige ruimtes voor het bruiloftsfeest. Deze locaties zijn ook nog eens uniek voor de kids die op het trouwfeest aanwezig zijn. En dan de trouwfoto's... zie je de bruid al naar beneden stormen in de achtbaan, de bruidegom als een roofdier bij de tijgers en de bruidskinderen op een treintje of bij de knuffeldieren... Gegarandeerd de mooiste plaatjes! Vaak bieden dergelijke trouwlocaties zoals de dierentuin, attractieparken, culturele locaties met openstelling voor publiek,  de mogelijkheid voor feesten en trouwen in pakketten aan.

Kijk hier op UniekeTrouwlocaties.nl naar alle verschillende types trouwlocaties en laat je zo inspireren voor een locatie die past bij jullie stijl én budget. Zo vind je dus de juiste trouwlocatie. Vraag gerust vrijblijvend informatie of een bezichtiging aan bij alle trouwlocaties die wij hier aan je tonen.

💖 Succes!

Veel gestelde vragen over Kies een trouwlocatie die bij jullie past

Op zich zou je in iedere dierentuin in Nederland mogen trouwen. Maar daar zijn enkele voorwaarden voor: De leiding van de dierentuin moet dit toestaan. Ook moet de dierentuin voldoen aan de regels van veiligheid, overlast e.d. die hiervoor landelijk gelden. Er moet aan de eisen van overlast beperking worden voldaan, zoals geluid, parkeren en verkeer en veiligheid. Als de dierentuin nog geen officiële trouwlocatie is, moeten zij een vergunning aanvragen bij de gemeente om "trouwlocatie voor 1 dag" te mogen zijn. Verder moet er een veilige ruimte zijn voor de trouwambtenaar. En er moet aan de regels van goede zeden worden voldaan en zo nog een aantal logische eisen. Eigenlijk dus dezelfde regels die gelden voor iedere vrije trouwlocatie in Nederland. Alleen zullen er bij trouwen in een dierentuin ook regels komen waardoor de dieren geen overlast of risico's ondervinden.

Het is niet verplicht om met een trouwlocatie samen te werken als jullie op het strand willen trouwen. Zolang je maar voldoet aan de regels die de gemeente waarin jullie trouwen, hiervoor hebben opgesteld. Zo zou je dus ook een lokale weddingplanner in handen kunnen nemen. Maar samenwerking met een trouwlocatie is wel aan te raden. Zij hebben alle kennis, ervaring, alle materialen, sanitair, een uitvalsbasis bij slecht weer, catering, etc.

Leuke adresjes

Kasteel Pietersheim

Kasteel Pietersheim

Dé perfecte locatie voor de organisatie van de dag van uw dromen
Fort Sint Gertrudis

Fort Sint Gertrudis

Trouwen in een Bourgondische sfeer
Marinemuseum Ramtorenschip Buffel

Marinemuseum Ramtorenschip Buffel

historische feest- en trouwlocatie
Het Montferland

Het Montferland

een unieke trouwlocatie in Gelderland
Stichting Alde Fryske Tsjerken

Stichting Alde Fryske Tsjerken

trouwen in een sfeervol kerkje
Schinvelder Hoeve

Schinvelder Hoeve

Trouwen, feesten en overnachten
De Buitensociëteit

De Buitensociëteit

unieke trouwlocatie aan het water
Buitenplaats Amerongen

Buitenplaats Amerongen

trouwen op een fantastische locatie zonder zorgen
Tapijn

Tapijn

unieke trouw- en feestlocatie in hartje Maastricht
Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum

een authentiek kapel als trouwlocatie!
Center Parcs Het Heijderbos

Center Parcs Het Heijderbos

trouwen in een tropische jungle
Boca Grandi

Boca Grandi

trouwlocatie op het strand
Kasteelhoeve De Grote Hegge

Kasteelhoeve De Grote Hegge

Unieke locatie voor jullie huwelijk
Beachclub de Maashorst

Beachclub de Maashorst

trouwen aan het water
Brasserie de Badmeester

Brasserie de Badmeester

romantische trouwlocatie aan het strand
De Pompstee

De Pompstee

unieke trouwlocatie tot 1200 personen
Onder Ons

Onder Ons

trouwen in de tuin, op de veranda of in een zaal
WILDLANDS

WILDLANDS

het ja-woord met leeuwen als getuige
Boot10.nl

Boot10.nl

een varende trouwlocatie voor het ja-woord
Het Koloniekerkje

Het Koloniekerkje

trouwlocatie voor een intieme bruiloft
Ouwehands Dierenpark Rhenen

Ouwehands Dierenpark Rhenen

trouwen tussen de dieren
Het Cachot - Trouwlocatie

Het Cachot - Trouwlocatie

Trouwen op een sprookjesachtige trouwlocatie
Museumboerderij Mariahoeve

Museumboerderij Mariahoeve

Bijzondere feest- en trouwlocatie

Ook interessant

Trouwen op een partyboot of zeilschip

Trouwen op een partyboot of zeilschip

5 voordelen van de trouwdag op een landgoed

5 voordelen van de trouwdag op een landgoed

Voor- en nadelen van trouwen in een kasteel

Voor- en nadelen van trouwen in een kasteel

Trouwen in de provincie Friesland

Trouwen in de provincie Friesland

Trouwen in de open lucht

Trouwen in de open lucht

Trouwen in de provincie Groningen

Trouwen in de provincie Groningen

De Trouwkastelen Top 10 van Nederland

De Trouwkastelen Top 10 van Nederland

Buiten trouwen is een breed begrip

Buiten trouwen is een breed begrip

De kosten voor de trouwlocatie

De kosten voor de trouwlocatie

Trouwlocatie bezichtigen: 10 vragen die je moet stellen!

Trouwlocatie bezichtigen: 10 vragen die je moet stellen!

Een bruiloft op het strand

Een bruiloft op het strand

Kleine trouwfeesten

Kleine trouwfeesten

De huwelijksvoltrekking in een kerk

De huwelijksvoltrekking in een kerk