5 voordelen van de trouwdag op een landgoed

Wat is een landgoed nou precies?

Het klinkt al groot: een landgoed. Maar het is niet allleen een mooi gebouw met een enorme tuin. Nee... om de naam "landgoed" te mogen dragen moet het oppervlak van de grond al tenminste 5 hectare zijn. Dat bestaat dan meestal weer uit de grond waar de gebouwen op staan, de tuinen, vijvers en waterpartijen, bebossing en zelfs ook landbouwgrond voor agrarische doeleinden zoals gewassen verbouwen, veeteelt, enz.

trouwen_landgoed_sparrendaal
Foto: Buitenplaats Sparrendaal

De bestemming 

Landgoederen worden anno nu voor veel doeleinden gebruikt: Agrarisch, houtzagerijen, bosbouw, particuliere bewoning en... feesten en trouwerijen. En daarmee zijn we bij het onderwerp van deze pagina aangekomen. Veel landgoederen hebben in de loop der jaren een soort van horeca-functie gekregen, in de zin van feestlocatie, trouwlocatie en zelfs als hotel. We laten je hier de 5 grootste voordelen zien van een landgoed als locatie voor jullie trouwdag

Voordeel 1. Jullie eigen landgoed voor 1 dag

Als je een landgoed als trouwlocatie kiest, dan ga je hier vaak niet alleen maar even trouwen. Dat zou echt zonde zijn voor alles wat zo'n locatie te bieden heeft voor de trouwdag. Want als je de hele trouwdag hier viert dan worden er vaak geen andere partijen of activiteiten toegelaten. Jullie eigen landgoed voor 1 dag dus. Wat een luxe... 

Voordeel 2: Binnen en buiten trouwen

De exacte locatie waar jullie trouwceremonie op het landgoed plaats zal vinden kan nog wel eens een moeilijke keuze worden, want er zijn vaak meerdere unieke plekjes. Uiteraard kun je er buiten trouwen in de prachtige tuinen. Maar ook in het hoofdgebouw zijn vaak 1 of meer unieke trouwzalen om elkaar het ja-woord te geven. En dan zijn er ook nog de bijgebouwen. Vaak knus ingericht voor kleinere gezelschappen. 

Koetshuis-Kasteel-Amerongen
Foto: Buitenplaats Amerongen

Voordeel 3: Thema of stijl

Zie je jullie al aankomen rijden in die mooie koets als trouwvervoer, getrokken door 2 paarden? Of in die klassieke oldtimer of sjieke Rolls Royce, of ander trouwvervoer dat bij jullie past? Je kunt zelfs de trouwkleding een klassiek tintje geven of je maakt er een klassieke themabruiloft van. En dan de bruidsduiven die jullie de vrijheid geven ... zie je het sprookjeshuwelijk op een landgoed al voor je? Ook het huwelijksdiner kun je stijlvol tintje meegeven, etc. 

Voordeel 4: Decor voor unieke trouwfoto's

Vaak moet het bruidspaar de trouwlocatie én hun gasten even verlaten om een fotoreportage te maken op een unieke plek, om zo een prachtige trouwreportage te krijgen. Als je gaat trouwen op een landgoed is dat zeker niet nodig. Die unieke plek voor de trouwfoto's is bijna het hele landgoed zelf. Je bent dan ook wel even lekker in beweging om de diverse foto-hotspots mee te pakken. Hierbij is het ook prachtig dat je op die spots ook waardevolle trouwfoto's kunt laten schieten samen met je familie, vrienden, etc. Want die zijn er toch al. Ideaal toch?

Voordeel 5: Niet duur: alles is op 1 locatie

Het klinkt dan misschien wel duur en exclusief: "trouwen op een landgoed". Maar dat kan je best nog wel meevallen. Want het scheelt enorm in de kosten dat je vanaf de trouwceremonie tot aan het bruiloftsfeest, en misschien zelfs de huwelijksnacht, alles op 1 locatie organiseert. Dit is uiteraard ook ideaal voor de uitbaters van het landgoed. En dat zullen jullie dus in de prijs merken. En als je toch boven je budget komt dan kun je altijd nog op bepaalde plekjes in het budget snijden. Dat komt vast wel goed!

Trouwen-op-Middachten
Foto: Landgoed Middachten

Bezichtiging aanvragen

Als je oog op jullie favoriete landgoed is gevallen, dan kun je er een bezichtiging aanvragen en als je tenminste nog even enthousiast bent dan vóór de rondleiding, dan kun je deze maar beter zo snel mogelijk vastleggen als jullie officiële trouwlocatie. Houd wel rekening met de beschikbaarheid. Als je hier echt graag wilt trouwen dan kun je beter eerst de locatie boeken en daar de trouwdatum op aanpassen. 

Kleven er dan geen nadelen aan het trouwen op een landgoed? Jazeker wel... deze prachtige locaties zijn erg populair bij de a.s. bruidsparen. Je moet dus echt vroegtijdig reserveren. Maar dat is een luxeprobleem, toch?

Vind je dit artikel interessant? We hebben ook de voordelen en nadelen van trouwen in een kasteel op een rijtje gezet. Dan zal die voor jullie ook wel nuttig zijn om te bekijken! 

Veel gestelde vragen over 5 voordelen van de trouwdag op een landgoed

Nee. Ook al valt een landgoed als trouwlocatie niet in dezelfde prijsklasse als het buurtgebouw om de hoek... Je bespaart veel extra kosten door de hele trouwdag op 1 locatie te vieren. En als je eerst het budget voor de trouwdag bepaalt en daar de invulling op aanpast, dan zul je zien dat trouwen op een landgoed niet duur hoeft te zijn.

Nee. Grote gebouwen met een lap grond mogen zich niet zomaar een landgoed noemen. De totale grond moet minimaal 5 hectare zijn met een hoofdgebouw en bijgebouwen. En vaak zijn er tuinen, bebossing en landbouwgrond en andere agrarische of recreatieve en horeca-doeleinden, die daadwerkelijk nog worden geëxploiteerd.

Leuke adresjes

Landgoed Middachten

Landgoed Middachten

romantische trouwlocatie in Gelderland
Buitengoed Fredeshiem

Buitengoed Fredeshiem

Sfeervolle trouwlocatie
Buitenplaats Sparrendaal

Buitenplaats Sparrendaal

stijlvolle trouwlocatie in Utrecht
Buitenplaats Amerongen

Buitenplaats Amerongen

trouwen op een fantastische locatie zonder zorgen
De Coendersborg - landgoed in de stad

De Coendersborg - landgoed in de stad

trouwlocatie met een prachtige tuin
De Stadbroekermolen

De Stadbroekermolen

romantische trouw-en feestlocatie

Ook interessant

Sprookjesachtige trouwdag op een landgoed

Sprookjesachtige trouwdag op een landgoed

Buiten trouwen is een breed begrip

Buiten trouwen is een breed begrip

Bruidsbeurzen en wedding events in Nederland

Bruidsbeurzen en wedding events in Nederland

Voor- en nadelen van trouwen in een kasteel

Voor- en nadelen van trouwen in een kasteel

De kosten voor de trouwlocatie

De kosten voor de trouwlocatie

Een bruiloft op het strand

Een bruiloft op het strand