Trouwen in de open lucht

steinsetuin
Foto: De Steinsetuin

Dagdromen over buiten trouwen?

Waarschijnlijk heb je al dagdromend over je trouwdag gefilosofeerd, terwijl er nog geen trouwdatum was of misschien zelfs geen aanzoek was gedaan! Maar daar hoef jij je zeker niet voor te schamen want je bent daarmee in een goed en groot gezelschap. Heerlijk toch... een beetje dagdromen en zwijmelen over jouw mooiste dag. Waarschijnlijk zie je jullie in gedachten elkaar al het ja-woord geven in een prachtige kasteeltuin of buiten op een landgoed... Prachtig, heerlijk, uniek,... noem maar op. Maar.... elk voordeel heeft een nadeel! Als je buiten wilt trouwen, bereid je dan ook voor op mogelijk slecht weer. Dat brengt het buiten trouwen nu eenmaal met zich mee, want buiten trouwen is een breed begrip. Dat zul je tijdens de voorbereiding zeker gaan ervaren. 

Plan B voor slecht weer

Als jullie straks dus graag buiten willen trouwen, moet je de trouwdag zeker niet alleen voorbereiden op mooi weer, maar vooral ook een Plan B maken voor regen op de trouwdag of ander slecht weer. Op zich hoeft dat geen grote klus te zijn. Want als je gaat trouwen in een trouwlocatie waar veel vaker getrouwd wordt, dan hebben de uitbaters van de trouwlocatie zeker al wel een waterdicht draaiboek om moeiteloos te schakelen van plan A naar plan B. Die B kan de van binnen zijn maar ook nog steeds de B van buiten!

De B van Buiten

Vaak hebben trouwlocaties met de mogelijkheid voor het buiten trouwen een overdekt terras of een overkapping speciaal voor deze omstandigheden. En anders is er vast wel een mooie partytent met meubilair, decoratie en aankleding beschikbaar of heeft de trouwlocatie een goede samenwerking met een partyverhuurbedrijf die dit vaker verzorgt op jullie trouwlocatie. Zo kan het buiten trouwen dan alsnog doorgaan! 

6_Strandpaviljoen_Zoomers_TrouwlocatieFoto: Strandpaviljoen Zoomers

De B van Binnen

Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat jullie trouwerij in het water valt. Alle trouwlocaties hebben naast alle buitenmogelijkheden zeker ook een feest- en trouwzaal binnen in de trouwlocatie. Hou de weersvoorspellingen in ieder geval circa 2 weken voor jullie trouwdatum goed in de gaten, zodat je vroegtijdig in overleg kunt gaan met de trouwlocatie over buiten trouwen of binnen trouwen. 

Toegankelijkheid en comfort

Als je jullie droomlocatie in de openlucht hebt vastgelegd, zorg er dan wel voor dat de trouwlocatie goed geschikt is voor een trouwfeest in de openlucht. Vooral als er ook oudere gasten op jullie trouwfeest komen of misschien zelfs gasten die afhankelijk zijn van krukken of een rolstoel e.d. Uiteraard moeten zij ook probleemloos van jullie trouwdag kunnen genieten. En over comfort gesproken... het weer kan ook juist de andere kant op gaan. Bijvoorbeeld als het zó warm is dat zelfs de thermometer graag in de schaduw wil hangen. Zorg in dat geval voor afkoeling op jullie buiten-locatie. Breng de gasten wel van te voren op de hoogte dat jullie buiten gaan trouwen. Dan kunnen zij hiervoor ook rekening houden met de kleding voor overdag en misschien wel een vestje voor 's avonds. 

Slot DoddendaelFoto: Slot Doddendael

Ongenode gasten

Als de weergoden jullie straks goed gezind zijn, dan is er nog 1 ding dat toch wel vervelend kan zijn. Of eigenlijk nog veel meer dan1. Misschien wel 1000.... muggen!  En omdat je geen irritatie wilt als je gaat trouwen, dan is het verstandig dat je hier ook enige voorzorgsmaatregelen voor neemt. De locatiehouder of het partyverhuurbedrijf hebben hier ongetwijfeld ervaring mee en kunnen jullie er dan ook wel in van dienst zijn! Je kunt het muggen en bijen probleem overigens ook wel verzachten door citronella kaarsen en citronella spray te gebruiken.

Informeer de bruiloftsgasten over de buitenbruiloft

Bij het buiten trouwen en feesten moet je jullie gasten wel op de hoogte stellen dat jullie buiten willen trouwen en ook het bruiloftsfeest buiten willen vieren. Dit kun je al op een leuke manier al in de trouwkaarten opnemen. Daar zijn op de websites van de online trouwkaartenshops voldoende voorbeelden van. Piece of (wedding)cake dus! En vergeet trouwens jezelf niet te beschermen tegen de hitte, de kou of juist de nattigheid!

Veel gestelde vragen over Trouwen in de open lucht

Voor het juiste antwoord moeten we de prijs hanteren van 1 locatie waar je zowel binnen als buiten kunt trouwen en feesten. Als een bruidspaar buiten wil trouwen dan zit hier veel meer voorbereidingstijd in voor de locatie. Alles buiten gereed maken, vanaf de huwelijksvoltrekking buiten tot het bruiloftsfeest. Als er binnen in de locatie wordt getrouwd is alles eerder gereed en eenvoudiger voor de bediening e.d. Buiten trouwen is dan ook zeker niet goedkopen dan binnen trouwen.

Als een trouwambtenaar buiten een huwelijk moet voltrekken dan zijn er sowieso al een aantal voorwaarden waar het bruidspaar aan moet voldoen. Er moet een kleedruimte zijn voor de trouwambtenaar. De locatie moet goed toegankelijk en begaanbaar zijn. En bij het buiten trouwen moet er bij slecht weer uiteraard een deugdelijk en droog onderkomen zijn. Dus als de trouwambtenaar de taken respectvol en naar behoren kan uitvoeren, dan is er geen enkele reden om stellen niet buiten te trouwen.

Als je in of bij je eigen huis wilt trouwen dan moet je daarvoor toestemming bij jullie gemeente aanvragen. Hiervoor moet de locatie wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Jullie locatie wordt dan aangewezen als trouwlocatie voor 1 dag.

Je moet eerst bij de gemeente toestemming en een vergunning aanvragen. Jullie huis krijgt dan voor 1 dag het predikaat "trouwlocatie". Hiervoor moet je aan diverse regels voldoen. Zoals geen geluidsoverlast, veiligheid in-en rond de locatie, hygiëne, een ruimte voor de trouwambtenaar, geen parkeeroverlast, netheid en goede zeden, etc. Je kunt de regels en vergunning voor een trouwlocatie voor 1 dag, aanvragen bij de gemeente waarin jullie willen trouwen.

Leuke adresjes

Trouwschip Bounty

Trouwschip Bounty

stijlvol trouwen op een prachtige trouwlocatie
Rietland

Rietland

Trouwlocatie in een natuurgebied
Veenpark

Veenpark

een veelzijdige culturele trouwlocatie in Emmen
Landgoed Middachten

Landgoed Middachten

romantische trouwlocatie in Gelderland
De Pollepleats

De Pollepleats

trouwlocatie op een magische plek aan het water
Ouwehands Dierenpark Rhenen

Ouwehands Dierenpark Rhenen

trouwen tussen de dieren
Rondvaartboot Friesland

Rondvaartboot Friesland

ga voor een unieke belevenis: trouwen op het water!
Tsjerke

Tsjerke

een prachtig wit kerkje als trouwlocatie
De Vliehors

De Vliehors

Trouwen op het strand
Villa Kalkoven

Villa Kalkoven

buiten én binnen trouwen
Lokaal 55

Lokaal 55

trouwen op een bijzondere trouwlocatie aan het water
Hotel Wolvega - Heerenveen

Hotel Wolvega - Heerenveen

mooie trouwlocatie aan het water
Strandpaviljoen Zoomers

Strandpaviljoen Zoomers

een sfeervolle trouwlocatie aan zee
Paviljoen Twiske

Paviljoen Twiske

trouwen met een fantastisch uitzicht over het water
WILDLANDS

WILDLANDS

het ja-woord met leeuwen als getuige
Onder Ons

Onder Ons

trouwen in de tuin, op de veranda of in een zaal
De Koperen Tuin

De Koperen Tuin

trouwen op een sfeervolle locatie in friesland

Ook interessant

Een bruiloft op het strand

Een bruiloft op het strand

Een prachtige bruiloft in de lente

Een prachtige bruiloft in de lente

De Trouwkastelen Top 10 van Nederland

De Trouwkastelen Top 10 van Nederland

Buiten trouwen is een breed begrip

Buiten trouwen is een breed begrip

De huwelijksvoltrekking in een kerk

De huwelijksvoltrekking in een kerk

De kosten voor de trouwlocatie

De kosten voor de trouwlocatie

5 voordelen van de trouwdag op een landgoed

5 voordelen van de trouwdag op een landgoed